Meer Weten?

De Buxusmot


De buxusmot - Cydalima perspectalis - verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers. Een correcte en efficiënte aanpak houdt deze plaag onder controle.

De Buxusmot is een invasieve exotische nachtvlindersoort die sinds 2010 ook in Vlaanderen voorkomt. Hij werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd en is nu in diverse Europese landen een plaag geworden.

Herkennen

Buxusmotten zijn ongeveer 4cm groot (spanwijdte) en zijn daarmee één van de grootste micro-nachtvlinders. Ze hebben witte vleugels met een donkerbruine rand en is opvallend driehoekig van vorm.
Minder voorkomend is de donkere vorm: egaal bruin met een witte middenstip op de voorvleugel.

De rupsen van de buxusmot worden ca. 2cm lang. Ze zijn groen met enkele donkere lengtestrepen op de zijkant. Op elk segment staan zwarte wratten die een stippenrij vormen. Verspreid over de rups staan korte, witte haren.
Rupsen van de buxusmot kunnen op vrij korte tijd grote schade aanrichten aan buxusstruiken. Vaak vreten ze het bladgroen op, waarna dorre blaadjes aan de struik blijven zitten.

Periodes

Buxusmotten kennen in ons land twee generaties: de motten vliegen in mei-juli en opnieuw in augustus-september. Voorafgaand aan die vliegtijden is er telkens een periode waarin de rupsen zich ontwikkelen. Die piekperiodes van rupsenschade liggen dus in april-mei en in augustus.

Beheersen

Door die verre herkomst, zijn de natuurlijke vijanden voor deze rups in Europa voorlopig afwezig.
Pak de plaag aan als je rupsen ziet in april, in juli en in september.

Geef eerst de buxusplanten een snoeibeurt om haarden met poppen en eitjes te verwijderen. Pluk de rupsen met de hand weg en breng ze in een gesloten zak naar het containerpark.

Bij een zware aantasting kan je de rupsen perfect bestrijden met een insecticide. Gebruik enkel middelen tegen bladvretende rupsen en gebruik de gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie of vraag advies over het gebruik.

Feromoonvallen geven een goede aanduiding van de aanwezigheid van vlinders, maar zijn geen bestrijdingsmiddel.

Nog enkele tips

Voor meer advies, kom gerust eens langs in onze winkel!

← Terug naar onze advies pagina

Bron: Natuurpunt en sosbuxusmot